masker

Juridische aspecten in de mondzorg van kinderen, jeugdigen, ouderen en mensen met een verstandelijke beperking

Samenvatting

icoon voor wie
voor wie?
 • Tandartsen

 • Mondhygiënisten

icoon kosten
deelnameprijs

€ 295,-

Deelnameprijs

 • Tandarts

  € 295,-

icoon vakgebied
vakgebied

Management

Vakgebied

Management

icoon krt-punten
KRT/KRM punten

3

icoon locatie
locatie

ACTA (11N-62)

icoon toets
toets

nee

De cursus

Voor kinderen en mensen die niet meer zelf kunnen beslissen over hun mondzorg gelden vaak dezelfde regels. Bij mensen die niet kunnen beslissen over hun mondzorg kan gedacht worden aan jongere verstandelijk gehandicapten, of aan oudere patiënten met bijvoorbeeld dementie.
Tandartsen die de regels voor de behandeling van doorsnee patiënten al niet altijd even helder vinden, zullen opkijken van de complexe regels die voor de behandeling van deze groepen gelden. Deels komt dit doordat er geen sprake is van een relatief simpele relatie tussen twee personen, te weten de patiënt en de tandarts. Vaak hebben kinderen, mensen met een verstandelijke beperking of dementerenden namelijk beperkte rechten en worden hun rechten (deels) overgenomen door een vertegenwoordiger. Er is daarom sprake van een driehoeksrelatie, waarbinnen – afhankelijk van de situatie – algemene regels gelden, maar ook uitzonderingen op regels, uitzonderingen op uitzonderingen en zelfs uitzonderingen daarop.

In een cursus van een halve dag worden de juridische grondslagen voor de behandeling van kinderen, jeugdigen, mensen met een verstandelijke beperking en dementerende ouderen besproken. Daarnaast wordt ingegaan op wat er van de tandarts wordt verwacht bij een vermoeden van kindermishandeling.
Omdat hulp aan deze groepen vaak deels in groter verband gebeurt, zal ook aandacht worden besteed aan de mogelijkheden van delegatie.

Als de tijd het toelaat wordt ook ingegaan op de gevolgen van het negeren van de regels.

Onderwerpen

 • icoon vinkje

  Algemene informatie over patiëntenrechten

 • icoon vinkje

  Wilsonbekwamen

icoon Q-keurmerk
Al onze cursussen zijn geaccrediteerd met het Q-keurmerk®. Het Q-keurmerk® is het keurmerk voor alle tandheelkundige bij- en nascholing.

Leerdoelen

 • icoon vinkje

  Het verwerven van kennis omtrent de wettelijke regels voor de behandeling van minderjarigen, jeugdigen, mensen met een verstandelijke beperking en dementerende ouderen

 • icoon vinkje

  Voldoende kennis verkrijgen van de wettelijke regels verwerven om de behandeling van deze groepen (deels) over te kunnen dragen aan andere hulpverleners

De docenten

icoon plusje

Mr. dr. Wolter Brands

masker
Terug naar het overzicht

Juridische aspecten in de mondzorg van kinderen, jeugdigen, ouderen en mensen met een verstandelijke beperking

icoon usp

Verbonden aan ACTA

icoon usp

Unieke leergangen in Endodontologie en Implantologie

icoon usp

Korte lijnen met professionals uit de tandheelkunde

© Copyright Acta DE 2021