masker

Samenvatting

icoon voor wie
voor wie?
 • Tandartsen

 • Mondhygiënisten

 • Assistenten

 • Studenten

icoon kosten
deelnameprijs

€ 0,-

Deelnameprijs

 • Tandarts

  € 0,-

 • Mondhygiënist

  € 0,-

 • Assistent

  € 0,-

icoon vakgebied
vakgebied

Bijzondere zorggroepen

Vakgebied

Bijzondere zorggroepen

icoon krt-punten
KRT/KRM punten

5

icoon locatie
locatie

ACTA (11N-62)

icoon toets
toets

nee

Inhoudelijk is de Stichting Bevordering Bijzondere Tandheelkunde verantwoordelijk voor deze nascholingsactiviteit. De logistieke en administratieve organisatie wordt uitgevoerd door ACTA Dental Education.

De cursus

‘Ziekte van Parkinson’ door dr. E.M.J. Foncke
Dr. Elisabeth Foncke zal een lezing verzorgen met als titel ‘ziekte van Parkinson moet je zien… (oftewel is een klinische diagnose)’. Een mooi overzicht van aanbevolen literatuur voor deze lezing is terug te vinden op de website van ParkinsonNet en de Nederlandse Parkinson Vereniging (www.parkinsonnet.nl en www. parkinson-vereniging.nl)

‘Onderzoek relatie Ziekte van Parkinson en mondgezondheid’ door drs. M.A.E. van Stiphout
Als tandarts-gehandicaptenzorg heeft Marjolein van Stiphout veel interesse in de mondgezondheid van kwetsbare mensen. Collega Willem van der Boon, tandarts en tevens patiënt met de ziekte van Parkinson, attendeerde haar op het feit dat er binnen de zorg aan Parkinsonpatiënten weinig aandacht was voor de mond. Samen startten zij in 2013 een onderzoek naar de relatie tussen de ziekte van Parkinson en de mondgezondheid. Tijdens de presentatie zal Marjolein uitweiden over haar motieven, werkwijze en doelen bij het doen van dit onderzoek.

‘De oudere patiënt: ziektepresentatie & herstel’ door dr. N. van der Velde
Met het ouder worden neemt de kans op ziekte en chronische aandoeningen toe. Ook verandert de ziektepresentatie en kan het daardoor lastiger zijn om tot een optimaal behandelplan te komen. Kwetsbaarheid kan veroorzaakt worden door enerzijds de ziekten zelf, dan wel de interactie met psychiatrische, functionele of sociale factoren. Tijdens deze presentatie zal Nathalie van der Velde uitleg geven over atypische ziektepresentatie en de verwevenheid van somatische, psychiatrische, functionele en sociale factoren en handvaten geven voor het herkennen van kwetsbaarheid.

‘Valgevaar: aanpak van val- en fractuurrisico’ door dr. N. van der Velde
Een valincident is bij ouderen de belangrijkste oorzaak voor letsel-gerelateerd SEH bezoek. Onderzoek toont aan dat nagenoeg 40% van de valincidenten te voorkomen is met een multifactoriële aanpak. In haar lezing zal Nathalie van der Velde recente onderzoeksbevindingen betreffende dit thema bespreken en een overzicht geven van de mogelijke interventies waaronder mobiliteitstraining, medicatieaanpassing en cardiovasculaire interventies.

‘Multiple sclerose’ door C. Leurs
Cyra Leurs zal ons onderwijzen op het gebied van Multiple Sclerose (MS). MS is een frequent voorkomende niet-traumatische oorzaak van neurologische beperkingen. De ziekte is niet te genezen en de oorzaak nog grotendeels onbegrepen. Algemeen wordt aangenomen dat het initieel een auto-immuunaandoening betreft. Hoe wordt de diagnose gesteld en welke behandelmogelijkheden zijn er?

icoon Q-keurmerk
Al onze cursussen zijn geaccrediteerd met het Q-keurmerk®. Het Q-keurmerk® is het keurmerk voor alle tandheelkundige bij- en nascholing.
masker
Terug naar het overzicht

Neurodegeneratieve aandoeningen

masker
masker

Wilt u meer informatie over een cursus of weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op!

icoon usp

Verbonden aan ACTA

icoon usp

Unieke leergangen in Endodontologie en Implantologie

icoon usp

Korte lijnen met professionals uit de tandheelkunde

© Copyright Acta DE 2021