masker

Lachgassedatie basiscursus 5 daagse

Startdatum nog onbekend.

Samenvatting

icoon voor wie
voor wie?
 • Tandartsen

 • Mondhygiënisten

 • Artsen

icoon kosten
deelnameprijs

€ 2.325,-

Deelnameprijs

 • Mondhygiënist

  € 2.325,-

icoon duur
duur

5 dagen, dinsdag tot en met zaterdag

icoon vakgebied
vakgebied

Bijzondere zorggroepen

Vakgebied

Bijzondere zorggroepen

icoon locatie
locatie

ACTA-gebouw

icoon toets
toets

ja

icoon tijd
tijd

09.00-17.00 uur

De cursus

Mondhygiënisten mogen na het volgen van deze cursus, lachgassedatie toepassen mits er een opdracht hiertoe door een tandarts wordt verstrekt en deze in het pand aanwezig is. De tandarts dient zelf bevoegd en bekwaam te zijn om lachgassedatie toe te passen.

Elke tandarts of mondhygiënist die lachgassedatie toepast, dient geassisteerd te worden door een assistent, die zelf een cursus Lachgassedatie voor assistenten heeft gevolgd.

Deze 5-daagse basis cursus bestaat uit theorie en praktijk.

In het theoretische gedeelte, dat afgesloten wordt met een toets, worden de volgende onderwerpen behandeld: geschiedenis en ontwikkeling; psychologische technieken m.b.t. angst en angstbegeleiding; opname en uitscheiding van lachgas; technische aspecten van de lachgasapparatuur; fases van sedatie; bewaking van de patiënt; indicaties en contra-indicaties m.b.t. medische aspecten van de toepassing van lachgassedatie; veiligheidsmaatregelen voor het werkmilieu van het sedatieteam.

Het praktische gedeelte omvat oefening op elkaar en de behandeling van ‘patiënten’. Deze ‘patiënten’ worden op vrijdag en zaterdag behandeld. Elke cursist dient voor 2 patiënten (1 per dag) te zorgen. Dit mogen vrienden, bekenden of collega’s zijn.Tijdens de lachgassedatie wordt een eenvoudige behandeling uitgevoerd (bv. tandsteen verwijderen of polijsten).

De cursus wordt afgesloten met een schriftelijke toets.
Het certificaat wordt verstrekt als zowel de schriftelijke toets als de praktijkoefeningen met voldoende resultaat zijn afgerond.
Binnen een jaar na het volgen van de cursus dienen er drie filmpjes van behandelingen onder lachgassedatie bij de cursusleider te worden ingeleverd. Zodra drie filmpjes als voldoende zijn beoordeeld, dan wordt een addendum op het certificaat verstrekt.

Doelgroep
Tandartsen met een algemene praktijk, tandartsen die werkzaam zijn in een Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde, (medisch of tandheelkundig), mondhygiënisten*.

Mondhygiënisten mogen na het volgen van deze cursus, lachgassedatie toepassen mits er een opdracht hiertoe door een tandarts wordt verstrekt en deze in het pand aanwezig is. De tandarts dient zelf bevoegd en bekwaam te zijn om lachgassedatie toe te passen.

Elke tandarts of mondhygiënist die lachgassedatie toepast, dient geassisteerd te worden door een assistent, die zelf een cursus lachgassedatie voor assistenten heeft gevolgd.

icoon Q-keurmerk
Al onze cursussen zijn geaccrediteerd met het Q-keurmerk®. Het Q-keurmerk® is het keurmerk voor alle tandheelkundige bij- en nascholing.

Leerdoelen

 • icoon vinkje

  de theoretische achtergronden van de toepassing van lichte sedatie door middel van lachgas of midazolam in de tandheelkunde kunnen beschrijven

 • icoon vinkje

  uitleg kunnen geven over het gebruik van de apparatuur waarmee lachgassedatie wordt toegediend

 • icoon vinkje

  in totaal (minimaal) viermaal lachgassedatie hebben toegepast bij verschillende personen

Na deze cursus kunt u:

 • een afweging maken wanneer en bij wie u lachgassedatie kunt toepassen (indicatiestelling);
 • lachgassedatie toedienen en de patiënt daarbij begeleiden en behandelen;
 • de in verband met het toedienen van lachgassedatie voorgeschreven veiligheidsmaatregelen toepassen.

 

De docenten

icoon plusje

Dyonne Broers

Docent / spreker

masker
Terug naar het overzicht

Lachgassedatie basiscursus 5 daagse

icoon usp

Verbonden aan ACTA

icoon usp

Unieke leergangen in Endodontologie en Implantologie

icoon usp

Korte lijnen met professionals uit de tandheelkunde

© Copyright Acta DE 2018