Iedere in Nederland werkzame tandarts moet aantoonbaar geschoold zijn op het deskundigheidsgebied stralingsbescherming. In de universitaire Tandheelkunde opleidingen wordt deze deskundigheid als sinds 1990 onderwezen en heeft lange tijd ‘’stralingshygiëne niveau 5A/m’’ geheten. In de nieuwe structuur van de Europese ‘’basic safety standards’’ sinds 2013 dient de stralingsdeskundigheid meer beroeps gerelateerd te zijn en spreekt men van Stralingshygiënisch geschoolde beroepsbeoefenaars. Samen met kennis over management en handhaving leidt dit tot de kwalificatie TMS – tandheelkunde-basis.
De opleiding Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming (TMS) – tandheelkunde-basismodule (TMS) leidt op tot het gelijknamige diploma dat vereist is om in Nederland als tandarts een röntgentoestel te mogen gebruiken en beheren.
Deze opleiding is vereist voor tandartsen die op eigen initiatief röntgenopnamen willen indiceren en vervaardigen en geen diploma stralingsbescherming (niveau 5A/m of gelijkwaardig) hebben. Ook tandartsen die buiten Nederland in de EU zijn opgeleid moeten deze opleiding volgen indien zij geen diploma stralingsbescherming hebben van een erkend opleidingsinstituut. Tandartsen die in de EU zijn opgeleid en wel een stralingsbeschermingsdiploma hebben van een erkend opleidingsinstituut vallen onder de reguliere nascholingseis en zijn niet genoodzaakt de opleiding TMX –tandheelkunde basis te volgen.
De TMS- tandheelkunde basis opleiding betreft een uitgebreide opleiding conform de kerncompetenties zoals geformuleerd in de regeling basisveiligheidsnormen stralingsbescherming artikel 5.22 bijlage 5.2. en wordt afgesloten moet een toets. Het behalen van de toets is voorwaarde voor het verkrijgen van het diploma