masker

Samenvatting

icoon voor wie
voor wie?
  • Mondhygiënisten

icoon kosten
deelnameprijs

€ 7.750,00

icoon vakgebied
vakgebied

Parodontologie

Vakgebied

Parodontologie

icoon krt-punten
KRM punten

160

icoon locatie
locatie

ACTA, Amsterdam

icoon toets
toets

ja

Bij interesse in de opleiding graag reageren via een email aan ade@acta.nl. In deze email graag uw naam en telefoonnummer, zodat er makkelijk contact met u opgenomen kan worden voor een nadere kennismaking en een meeloopdag.

De cursus

Sinds 2002 is de opleiding tot mondhygiënist ingrijpend veranderd. Het is nu een 4-jarige opleiding, waarbij zowel “evidenced based” denken en werken, als het behandelen van primaire cariës, is toegevoegd aan het oorspronkelijke 3-jarig curriculum. Echter, extra en hernieuwde aandacht voor de parodontologie was niet in het nieuwe curriculum opgenomen, hoewel er de laatste jaren gelukkig steeds meer aandacht voor de parodontologie komt.

Onder de huidige, reeds werkzame mondhygiënisten heerst een behoefte aan meer theoretische en vooral ook praktische kennis op het gebied van de parodontologie. Recente epidemiologische gegevens tonen aan dat minstens 10% van de bevolking ernstige parodontitis heeft en zelfs 30-40% aan een milde vorm lijdt.

Om in deze behoefte te voorzien is op ACTA door de sectie Parodontologie, in overleg met de opleiding Mondzorgkunde Inholland en in samenwerking met ACTA Dental Education, een intensieve post-HBO opleiding ontwikkeld die in januari 2016 van start is gegaan.

De totale opleidingsduur neemt 9 maanden in beslag met een curriculum van 1 á 2 dagen per week (uitgezonderd specifieke feestdagen).
Eén dag zal besteed worden aan patiëntenbehandelingen, waarbij zelf behandelen onder leiding van een ervaren docent voorop staat.
Daarnaast zal op de behandeldag regelmatig tijd ingeruimd worden voor het meekijken met de parodontoloog bij intakes, herbeoordelingen, parodontale chirurgie en evaluaties.

Verspreid over deze periode wordt er op 15 zaterdagen theoretisch onderwijs gegeven: alle parodontologen van de sectie Parodontologie van ACTA en gast-parodontologen, behandelen een groot en divers palet aan parodontologische onderwerpen.
Verder zal er iedere keer uitgebreid een casus worden besproken. Casuïstiek wordt ingebracht door docenten en een latere fase van de opleiding ook door de studenten zelf.

Het is een op maat gemaakte opleiding, gezien de diversiteit aan docenten kan er ingespeeld worden op persoonlijke wensen van de deelnemers.
Zeker zal ook het teamconcept aan de orde komen: hoe werkt de mondhygiënist optimaal samen met tandarts en parodontoloog.

De opleiding wordt afgesloten middels een casuspresentatie voor een aantal deskundigen uit het veld.

Deze post-HBO opleiding parodontologie vindt plaats op ACTA, onder leiding van topdocenten, die ook tandartsen in opleiding tot parodontoloog begeleiden. Hiermee is de hoogst haalbare kwaliteit gewaarborgd, aangezien de docenten moeten voldoen aan de eisen door de Europese Federatie van Parodontologie (EFP) gesteld.

De mondhygiënist die deze post-HBO opleiding heeft gevolgd, zal zelfverzekerd aan het werk kunnen in de praktijk en zal zich bewust zijn van de moderne benadering van parodontitis patiënten. Veel nadruk ligt hierbij op de interactie met de algemene gezondheid.

icoon Q-keurmerk
Al onze cursussen zijn geaccrediteerd met het Q-keurmerk®. Het Q-keurmerk® is het keurmerk voor alle tandheelkundige bij- en nascholing.

De docenten

icoon plusje

Martine Bussink

icoon plusje

dr. Monique Danser

Extra informatie

De voorwaarde om te kunnen deelnemen aan deze post-HBO opleiding is een afgeronde Bachelor of Health of een afgeronde erkende 2-jarige of 3-jarige opleiding tot mondhygiënist.
Voor meer informatie kunt u terecht bij dr. Monique M. Danser (m.danser@acta.nl).

masker
masker
masker

Wilt u meer informatie over een cursus of weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op!

icoon usp

Verbonden aan ACTA

icoon usp

Unieke leergangen in Endodontologie en Implantologie

icoon usp

Korte lijnen met professionals uit de tandheelkunde

© Copyright Acta DE 2024