Spoedeisende patiënten in de algemene tandartspraktijk komen frequent voor, maar hoe herken je een spoedeisende situatie en hoe onderscheid je deze van een niet-spoedeisende situatie?
Deze cursus bespreekt de acute tandheelkundige patiënt en is zoveel mogelijk gebaseerd op evidence based practice. Aan bod komen o.a. pijn, ernstige infecties, trauma en kaakgewrichtsproblematiek. Daarnaast wordt aandacht besteed aan spoedeisende complicaties van eigen handelen en welke patiëntfactoren kunnen leiden tot (semi)acute situaties. Tevens worden de juridische consequenties van complicaties besproken en wordt ingegaan op nazorg en doorverwijzing.
De problematiek wordt belicht vanuit het perspectief van de tandarts/gnatholoog/endodontoloog en de MKA-chirurg, waardoor een compleet overzicht van de huidige opvattingen en inzichten wordt verkregen.
Programma
08:30- 09:00 Ontvangst met koffie/thee en registratie cursisten
- Pijn: oorzaken en diagnostiek
Wat is pijn? Wat is de functie van pijn? Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van pijn in het orofaciale gebied? Hoe wordt de diagnose gesteld en wat is het verschil tussen chronische en acute pijn?
10:00 – 10:30 Pauze
- Infecties, oorzaken, diagnostiek en behandeling
Oorzaken van infecties in het orofaciale gebied, diagnose, microbiologie, alarmsymptomen, chirurgische behandeling en medicatie. - Dentaal trauma/aangezichtstrauma
Diagnostiek aangezichtsletsels, dentaal trauma, behandeling en follow up, alarmsymptomen en indicaties voor verwijzing.
12:30- 13:15 Lunch
- Complicaties van tandheelkundige behandelingen
Open antrum, natriumhypochloriet, ingeslikt instrumentarium, schade bij extracties, afgebroken instrumentarium, complicaties bij lokaal anaesthesie, nervusletsel en juridische consequenties.
15:15 – 15:45 Pauze
- Medicatie, indicaties en bijwerkingen
Overzicht van veelgebruikte medicatie, indicaties voor de tandartspraktijk met focus op antistolling medicatie, bisfosfonaten en antibiotica.
16:45 – 17:00 Afsluiting en uitreiking certificaten