4 juni 2025

Terugblik | Congres Persoonlijk leiderschap in de mondzorg

Op zaterdag 24 mei vond alweer het een-na-laatste congres van dit seizoen plaats: Persoonlijk leiderschap in de mondzorg. Tijdens deze inspirerende en interactieve dag kwamen zorgprofessionals uit het hele land samen.

Het veelzijdige programma bood nieuwe perspectieven en praktische handvatten om met meer regie, reflectie en veerkracht te werken in een snel veranderend zorglandschap. 

De ontwikkelingen in de zorgsector vragen om meer dan alleen vakkennis; het vermogen om keuzes te maken die passen bij de eigen waarden, grenzen en ambities wordt steeds belangrijker. Tijdens het congres kwamen hierbij passende thema’s aan bod, waaronder besluitvorming, communicatie, zelfbewustzijn, grenzen stellen en het nemen van regie over de eigen loopbaan in de mondzorg. Daarnaast werd stilgestaan bij culturele diversiteit en het belang van een persoonlijke balans. 

Inspirerende lezingen 
De dag werd ingevuld door boeiende lezingen van experts Selma ter Avest, prof. dr. Edward Huizenga, Haza Rahim, Hero Abdulla – Yakoub, Heidi Peeters, Karin Prince en prof. dr. Marcel Levi.  

Prof. dr. Huizenga hield de zaal een confronterende spiegel voor: hoe realistisch zijn we eigenlijk over ons eigen functioneren? Eén van de deelnemers vertelde over het verkregen inzicht:  

“Het is belangrijk om realistisch te blijven over wat je wel en niet kunt. Je moet zélf het initiatief nemen om kritisch naar je ontwikkeling te kijken. Zelfoverschatting kan een valkuil zijn en deze lezing maakte mij hier bewust van.” 

Tegelijkertijd benadrukten Heidi Peeters en Karin Prince de andere kant van het verhaal, namelijk het onbenut potentieel van zorgprofessionals: we kunnen vaak méér dan we denken. Na het bijwonen van beide lezingen concludeerde een deelnemer:  

“De balans tussen zelfvertrouwen hebben en tegelijk jezelf niet voorbij lopen is niet altijd makkelijk om te vinden, maar wel belangrijk.” 

Ook de lezing van prof. dr. Marcel Levi maakte indruk. Hij ging dieper in op de vraag aan wie leiderschap binnen een organisatie toegewezen moet worden. Hierbij vergeleek hij de dynamiek in een organisatie met een symfonieorkest: effectieve samenwerking vraagt om afstemming, wederzijds respect en een gemeenschappelijk doel. Deze metafoor benadrukte hoe persoonlijk leiderschap gaat om het nemen van regie en het vermogen om als individu bij te dragen aan een goed functionerend geheel. 

Persoonlijke ontwikkeling
Dat persoonlijk leiderschap verder reikt dan enkel vakinhoudelijke competenties, werd door meerdere sprekers benadrukt. Dit zette deelnemers aan het denken. Eén van hen verwoordde dit treffend: 

“De lezingen hebben mij doen beseffen dat communicatieve vaardigheden minstens zo belangrijk zijn als klinische bekwaamheid. De quote ‘Wat heb je aan een goed gebit als er niks te lachen valt’ vatte voor mij de essentie goed samen.” 

Het congres liet zien hoe persoonlijk leiderschap kan bijdragen aan meer werkplezier, verhoogde effectiviteit en betere samenwerking.  

Ruimte voor reflectie en verbinding 
Naast de inhoudelijke verdieping bood het congres ruimte voor reflectie en verbinding. De sfeer nodigde uit tot open gesprekken, het delen van ervaringen en het opdoen van nieuwe inzichten. Zo konden deelnemers bewust stil staan bij iets waardevols, namelijk de eigen ontwikkeling. Door regie te nemen over de eigen ontwikkeling, ontstaat ruimte voor groei, zowel op professioneel als persoonlijk vlak.  

Afsluiting van het congresseizoen
Met voltooiing van dit congres komt het einde van dit seizoen alweer in zicht. De laatst kennisbijeenkomst van 2024-2025 bretreft het symposium Orale radiologie en digitale tandheelkunde. Met het snelle tempo van digitalisering mag ook de mondzorg niet achterblijven. Kennis van de nieuwste technologieën binnen de tandheelkunde is daarom essentieel. Er zijn nog plekken beschikbaar, dus schrijf uzelf snel in via de congrespagina. 

icoon usp

Verbonden aan ACTA

icoon usp

Unieke leergangen in Endodontologie en Implantologie

icoon usp

Korte lijnen met professionals uit de tandheelkunde

© Copyright Acta DE 2025