9 november 2024
Wat is de invloed van sportvoeding op de mondgezondheid? Welke gebitsbeschermer biedt de beste bescherming? En hoe behandel je dento-alveolair trauma bij topsporters?
De discipline van de sporttandheelkunde groeit snel, en dit congres markeerde een belangrijke stap in de erkenning van dit vakgebied in Nederland. Het programma bestond uit acht interessante lezingen door experts uit binnen- en buitenland, en van binnen en buiten de tandheelkunde. De centrale boodschap was duidelijk: goede samenwerking binnen een gedifferentieerd team van zorgverleners en begeleiders is essentieel om de (mond)gezondheid en daarmee de prestaties van (top)sporters te verbeteren!
De dag begon met een lezing van dr. Stavros Avgerinos, die de sporttandheelkunde als deeldiscipline introduceerde. Daarna sprak Roel de Maat over het nut van de gebitsscreening bij topsporters. Yasmijn van der Zander benadrukte het belang van gebitsbeschermers, en dan met name het belang van de juiste gebitsbeschermer. Slecht passende bescherming doet soms zelfs meer kwaad dan goed, en veel sporters dragen de bescherming dan ook niet correct: “wear them, don’t chew them”!
Dr. Erik Reukers en dr. Jeroen Liebregts gaven na de pauze een inspirerende lezing over de behandeling van dento-alveolair trauma bij topsporters. Aan de hand van actuele casuistiek presenteerden zij verschillende routes naar reconstructief succes.
Voeding en mondgezondheid kwamen aan bod in de lezing van student Voeding en Diëtetiek Debby van Etten-Roem. Zij waarschuwde voor misleidende marketing rondom sportvoeding vol onnodige suikers, die eerder schadelijk zijn voor de mondgezondheid dan dat deze bijdragen aan betere sportprestaties. Ze gaf daarom praktische adviezen om sporters beter te begeleiden in hun voedingskeuzes. Aansluitend sprak dr. Sergio Bizzarro over de rol van speeksel in de (top)sport. Enerzijds heeft fysieke inspanning namelijk effect op de kwantiteit en kwaliteit van het speeksel, terwijl anderzijds speeksel met het orale microbioom een cruciale rol speelt in de algehele gezondheid en daarmee ook bij sportprestaties.
Prof. dr. Maria Hopman besprak de invloed van ademhaling op sportprestaties en benadrukte de effecten van verschillende ademhalingstechnieken, met speciale aandacht voor de voordelen van neusademhaling. De dag werd afgesloten door Michiel Lieshout, die aan de hand van de ontwikkeling van de sporttandheelkunde door de jaren heen terugkeek op deze geslaagde dag vol eye-openers. Topsporters zijn dagelijks bezig met hun gezondheid, maar doen dat lang niet altijd op een gezonde manier. Samenwerking tussen de verschillende disciplines en van daaruit goede voorlichting en behandeling is cruciaal om zowel topsporters als het begeleidende team om hen heen naar een hoger niveau te tillen. Ook tandartsen hebben daarin een belangrijke rol: de mond is immers de poort is naar een gezond lichaam. Deze groeiende discipline zal dan ook zonder twijfel een waardevolle bijdrage gaan leveren aan gezondere (top)sporters, zowel nu als in de toekomst!
Een belangrijke mijlpaal tijdens het congres was tot slot de oprichting van de Nederlandse Vereniging voor Sporttandheelkunde. Er was direct interesse vanuit de zaal om bij te dragen aan het verder vormgeven van deze vereniging. Deze voortrekkers zullen binnenkort samenkomen om de verdere oprichting en toekomstplannen te bespreken. Wordt vervolgd!
Het komende halfjaar staan er natuurlijk nog een heel aantal interessante congressen op de planning. Er is tijdens deze congressen, naast klinische onderwerpen, ook steeds aandacht voor maatschappelijke thema’s, zoals verduurzaming, persoonlijke ontwikkeling en communicatie. Tijdens het congres Verduurzaming in de mondzorg op 8 februari 2025 zal het daarom gaan over zowel duurzame behandelkeuzes (preventie is het sleutelwoord!) als duurzame keuzes in de praktijkvoering. Via deze link kunt u het complete congresoverzicht bekijken en zich inschrijven voor een of meerdere dagen.
Verbonden aan ACTA
Unieke leergangen in Endodontologie en Implantologie
Korte lijnen met professionals uit de tandheelkunde