11 februari 2023

Terugblik en ervaringen | Congres Pijnpuzzels: denksport voor de tandarts

Vorige maand vond het congres Pijnpuzzels: denksport voor de tandarts plaats, gemodereerd door prof. dr. Frank Lobbezoo en dr. Merel Verhoeff.

Het was weer een geslaagde dag gevuld met lezingen en workshops, gefocust op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de diagnostiek en behandeling van orofaciale pijn. Door de ondoordringbare, complexe structuur van de zenuwen die gevoelig zijn voor orofaciale gevoeligheden, is het niet eenvoudig om pijnklachten te diagnosticeren en te behandelen. Tijdens het ochtendprogramma kwam de theorie achter deze complexe pijnpuzzel aan bod in de lezingen. Onderwerpen als dento-alveolaire pijn, TMD, maxillofaciale traumata en neurodegeneratieve aandoeningen werden behandeld. In de middag zijn de deelnemers praktisch aan de slag gegaan tijdens de workshoprondes.

Wij verzamelen na de congresdagen ervaringen van deelnemers, enerzijds om inspiratie op te doen voor mooie toevoegingen en/of verbeteringen bij toekomstige congressen en anderzijds om u aan de hand hiervan een realistisch beeld te geven van onze congressen.

Hieronder leest u hoe een aantal deelnemers het voorgaande congres hebben ervaren:

“Ik vond de volgorde van de dag heel fijn, omdat je de kennis die je meekrijgt bij de lezingen ook gelijk praktisch kunt toepassen tijdens de workshops. Ook werd ik goed begeleid. Er was genoeg ruimte om vragen te stellen; de docenten helpen je graag en vonden het ook erg leuk om te doen. Al met al vond ik dit congres zeer geslaagd, mede dankzij de interessante onderwerpen en enthousiaste docenten.”
– Ali Reza Lotfy

“Ik vind dat tijdens de lezing van prof. dr. Corine Visscher en dr. Hedwig van der Meer, ‘Twee gezichten van orofaciale pijn’, de ontwikkeling in diagnostiek van verschillende typen hoofdpijn goed aan bod kwam. Het werd duidelijk voor de tandarts hoe er gescreend moet worden op migraine, spanningshoofdpijn en TMD-gerelateerde hoofdpijn. Daarnaast werd het duidelijk met welke zorgverleners er samengewerkt kan worden voor de behandeling van TMD-patiënten.”
– 
Ziyi Wang

“Ik vond het een leerzame en vooral goed georganiseerde dag. Een aantal aspecten uit de lezingen zijn mij in het bijzonder bijgebleven, bijvoorbeeld dat weinig slaap gevoelig maakt voor pijn. Prof. dr. Ghizlane Aarab en dr. Karin van Dijk behandelden dit tijdens hun lezing ‘Op het grensvlak van slapen en orofaciale pijn’. Het belang van een goede nachtrust en de vicieuze cirkel waar patiënten in terecht kunnen komen werd hier. Daarnaast viel mij, uit de lezing ‘Maxillofaciale traumata’ van prof. dr. Leander Dubois en Loreine Helmer het volgende op: ‘We moeten niet kijken naar het herstel van anatomie, maar naar functieherstel.’ Dit brengt zorg in een nieuw tijdperk; het belang van het vooropstellen van de functie biedt een nieuw perspectief voor de zorg van de toekomst.”
– Floris Papenhuijzen

“Over het algemeen was het een geslaagd congres met voldoende animo voor de onderwerpen. Er werden goede workshops gegeven; er waren mensen die het jammer vonden dat het niet mogelijk was om alle workshops bij te wonen. Wat mij wel opviel gedurende dit congres, maar ook tijdens een voorgaand congres, is dat er veel vragen waren over huidige medicatierichtlijnen. Zo waren er opmerkingen over ‘enge’ opioïden en eventuele contra-indicaties. Een korte lezing hierover zou eventueel een mooie toevoeging bieden (bijvoorbeeld met een hand-out).”
– Ayoub Khalfioui

Bekijk hier de congressen van cursusjaar 2022-2023.

icoon usp

Verbonden aan ACTA

icoon usp

Unieke leergangen in Endodontologie en Implantologie

icoon usp

Korte lijnen met professionals uit de tandheelkunde

© Copyright Acta DE 2024