9 juli 2025
Ter ere van de feestelijke oratie van prof. dr. Erwin Berkhout vond op donderdag 19 juni het symposium Orale radiologie en digitale tandheelkunde plaats op ACTA.
Het veelzijdige programma gaf de deelnemers inzicht in de huidige stand van zaken en nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de radiologie en digitalisering binnen de tandheelkunde.
Waardevolle technologische inzichten
Gedurende het symposium stonden verschillende technologische inzichten centraal die voldoende stof tot nadenken gaven. Zo werd het gebruik van het OPT-apparaat tijdens de lezing van Frédérique San Giorgi uitgelicht met als take-home message om ook eens verder dan de mond te kijken. Waardevolle informatie op radiologische beelden blijft namelijk regelmatig onbenut door gebrek aan systematische analyse. Denk hierbij aan een OPT die mogelijkheid biedt tot het opsporen van calcificaties in de a. carotis; een waarneming die de algehele gezondheid van de patiënt kan bevorderen wanneer deze tijdig wordt gedeeld met de huisarts.
Veel van de innovatieve ideeën waren praktisch van aard en daarmee direct toepasbaar in de eigen praktijk. Een van de deelnemers gaf aan na het symposium een hoogwaardige intra-orale scanner aan te gaan schaffen voor efficiëntere praktijkvoering en meer patiëntcomfort. Voordelen als optimalisering van de ‘chairside workflow’, toename van de snelheid en nauwkeurigheid van diagnostiek en behandeling, en verbeterde communicatie met het tandtechnisch laboratorium waren hierbij doorslaggevend. Kansen als het opslaan van data om deze longitudinaal te analyseren sluiten in dit kader ook mooi aan bij de bredere digitalisering van de mondzorg.
Zelfs de lezing waarover menig tandarts in eerste instantie enigszins sceptisch dacht: “MRI hoort toch helemaal niet thuis in de algemene tandartspraktijk?”, werd achteraf juist als zeer prikkelend ervaren. Dr. Donald Nixdorf liet zien dat dedicated dental MRI in de toekomst breed toegepast zal worden om de weke delen en benige weefsels zonder straling in beeld te brengen.
Diagnostische dwalingen
De lezing Diagnostische dwalingen van dr. Erik van der Meij, MKA-chirurg en hoofd-halsoncoloog, werd door veel deelnemers als hoogtepunt van de dag ervaren. Met als motto “van fouten leren we het meest” liet Van der Meij aan de hand van waargebeurde klinische casussen zien hoe verkeerde diagnoses kunnen ontstaan. Hieruit bleek dat een foutieve interpretatie van een röntgenfoto of het onvoldoende doorgronden van het patiëntendossier soms verregaande gevolgen kan hebben. Een van de deelnemers wist de kernboodschap treffend te verwoorden:
“Fouten mogen er zijn, mits we ervan leren. Open- en eerlijkheid over fouten is in dit opzicht van groot belang. Maak gebruik van leermomenten om je eigen handelen en diagnostische denkstappen te evalueren, en stel consequent een differentiaaldiagnose op bij onduidelijke beelden om tunnelvisie te voorkomen.”
Veel praktische handvatten
De deelnemers verlieten het symposium met een unieke verzameling aan praktische handvatten. Denk aan concrete tips over het optimaal benutten van röntgenologische beelden tijdens het vergelijken van oude en nieuwe opnames, het hanteren van een vaste beoordelingssystematiek om diagnostische fouten te beperken, en het herkennen en voorkomen van fouten op OPT’s.
Verder was de opkomst van kunstmatige intelligentie binnen de tandheelkunde een terugkerend thema. In de toekomst zal dit steeds vaker ingezet worden voor o.a. het analyseren van röntgenbeelden, het plannen van behandelingen en het voorspellen van risico’s. Zeker in een tijd waarin de zorgvraag toeneemt en tijd schaars is, kan AI mogelijk ondersteuning bieden bij het snel signaleren van afwijkingen of het verbeteren van behandelvoorstellen.
Een mooie, feestelijke dag
Al met al blikken we terug op een mooi symposium met veel nieuwe kennis en praktische inzichten. De aansluitende oratie van prof. dr. Erwin Berkhout in de aula van het VU-hoofdgebouw vormde de feestelijke afsluiting van deze zeer geslaagde dag.
ACTA Dental Education wenst u een fijne zomer!
Met het symposium Orale radiologie en digitale tandheelkunde komt het congresseizoen 2024-2025 alweer tot een eind. Maar niet getreurd: na de zomer gaat het nieuwe congres- en cursusseizoen van start. Begin het nieuwe academisch jaar goed met één van onze praktijkgerichte cursussen, zoals de cursus Digitaal afdrukken in de tandartspraktijk die mooi aansluit op de inhoud van dit symposium. Houd deze pagina in de gaten voor het 2025-2026 congresoverzicht. We zien u na de zomer graag weer terug bij onze cursussen en congressen.
Verbonden aan ACTA
Unieke leergangen in Endodontologie en Implantologie
Korte lijnen met professionals uit de tandheelkunde