masker

Bio-inspired dentistry: de biomimetische tandheelkunde voorbij

Informatie

icoon kosten
deelnameprijs

€525,-

icoon wanneer
wanneer

zaterdag 01-06-2024

icoon lezingen
lezingen

4

icoon locatie
locatie

ACTA, Amsterdam

icoon tijd
tijd

09:30 - 17:30

icoon workshops
workshops

2

icoon krt-punten
KRT punten

6

Let op: dit is een tweetalig congres; een aantal onderdelen zullen in het Engels worden gegeven. Eventuele vragen kunnen altijd in het Nederlands worden gesteld. De workshops van dit congres betreffen twee live demo's waarin de inhoud van twee lezingen uitgebreid zal worden gedemonstreerd.

Over het congres

Moderator | dr. Filip Keulemans
Doelgroep | Tandartsen


Binnen de restauratieve tandheelkunde staat het functioneel en esthetisch herstellen van gebitselementen centraal. Idealiter zouden we verloren tandweefsel regenereren of zodanig herstellen dat het restauratiemateriaal de originele eigenschappen van glazuur en dentine minstens evenaart. De biomimetische tandheelkunde wordt beschouwd als het ultieme doel binnen de restauratieve tandheelkunde, aangezien bovenstaand ideaalbeeld hiermee verwezenlijkt zou kunnen worden. Maar is deze opvatting binnen de hedendaagse tandheelkunde wel zo realistisch? Door onder meer het gebrek aan materialen die de exacte structuur en eigenschappen van glazuur en dentine kunnen nabootsen, lijkt het antwoord op bovenstaande vraag vooralsnog negatief. Het concept Bio-inspired Dentistry biedt in dat opzicht meer uitkomst en handvatten.

Tijdens dit congres maakt u kennis met de filosofie achter Bio-inspired Advanced Adhesive Dentistry: een nieuwe stroming binnen de restauratieve tandheelkunde waarin, met de kennis en materialen van nu, getracht wordt de biomimetische tandheelkunde zoveel mogelijk te benaderen. Het is een vooruitstrevende manier om restauratiematerialen en adhesieven optimaal te benutten.

Er zal onder meer worden ingegaan op het biologisch geïnspireerd restauratief handelen. Hierbij dient het natuurlijke gebitselement als ultieme referentie voor de restauratie. Zowel de morfologie, esthetiek als mechanische eigenschappen van het restauratiemateriaal worden geacht zoveel mogelijk met het oorspronkelijke element overeen te komen. Conform de biomimetische tandheelkunde is het hierbij ook zaak om zo spaarzaam mogelijk om te gaan met gezond tandweefsel en om verloren tandweefsel op een ‘natuurlijke’ manier te herstellen. Ook zal nader worden toegelicht hoe Advanced Adhesive Dentistry kan inspelen op de tekortkomingen in de huidige generatie restauratiematerialen. Aan de hand van relevante literatuur, talrijke klinische casussen en enkele live demo’s zullen de basisconcepten- en technieken van Bio-inspired Advanced Adhesive Dentistry uitgelegd en onderbouwd worden. Uiteraard komen ook tips en tricks aan bod voor de toepassing van deze vorm van restauratieve tandheelkunde in uw eigen praktijk.

Na dit congres heeft u een compleet beeld van de mogelijkheden en laatste ontwikkelingen omtrent Bio-inspired Advanced Adhesive Dentistry. Het zal duidelijk worden dat deze werkwijze een grote maar realistische stap in de richting van de biomimetische tandheelkunde zet, waarmee u optimale restauratieve zorg aan uw patiënten kunt bieden.

Extra voordelig deelnemen aan dit congres?
Met een Quality Practice lidmaatschap maakt u gebruik van verschillende nascholingsproducten binnen een pakket dat u zelf samenstelt. Zo ontvangt u alle edities van het QP-vaktijdschrift en kunt u credits inzetten om onder andere deel te nemen aan verschillende congresdagen en/of PAOT-cursussen. Bekijk hier alle voordelen van een lidmaatschap.

Programma

 • 09:00

  Ontvangst en registratie

 • 09:30

  Introductie door moderator dr. Filip Keulemans

 • 09:40

  Lezing 1: Mimicking nature: an introduction to bio-inspired advanced adhesive dentistry (NE) Sprekers: dr. Filip Keulemans

  icoon pijltje
 • 10:40

  Lezing 2: Managing hard tissue defects: caries, cracks and structural analysis (EN) Sprekers: dr. Hugh Byrne

  icoon pijltje
 • 11:40

  Koffie- en theepauze

 • 12:00

  Lezing 3: The Biobase: adhesion and dentine replacement (NE) Sprekers: dr. Filip Keulemans

  icoon pijltje
 • 13:00

  Lunchpauze

 • 14:00

  Demonstratie 1: Biobase Sprekers: dr. Hugh Byrne

  icoon pijltje
 • 14:45

  Lezing 4: The Biodome: direct and indirect enamel replacement (EN) Sprekers: dr. Raphael Wymann

  icoon pijltje
 • 15:45

  Koffie- en theepauze

 • 16:00

  Demonstratie 2: Biodome Sprekers: dr. Hugh Byrne, dr. Raphael Wymann

  icoon pijltje
 • 17:00

  Borrel

Sprekers

icoon plusje

dr. Filip Keulemans

icoon plusje

dr. Hugh Byrne

icoon plusje

dr. Raphael Wymann

masker
Terug naar het overzicht

Bio-inspired dentistry: de biomimetische tandheelkunde voorbij

icoon usp

Verbonden aan ACTA

icoon usp

Unieke leergangen in Endodontologie en Implantologie

icoon usp

Korte lijnen met professionals uit de tandheelkunde

© Copyright Acta DE 2024